Den 29 mars 2022 bjöd vi in till webbinariet ”Från gråzon till Safe Zone – Hur skyddar vi oss från desinformation och cyberhot” med en av Sveriges mest erfarna föreläsare i ämnet, f d polisöverintendent och säkerhetsexperten Jörgen Holmlund. Du hittar en inspelad video på svenskpr.se.
Varningarna duggar tätt från säkerhetsexperterna i Sverige om hackarorganisationerna som hotar svenska företag och den utbredda politiska desinformation som sprids. Rysslands krig i Ukraina har ökat riskerna, men även de kriminella nätverken har tagit ett stadigt grepp om både cybervärlden och mobiltelefoner.
Rysslands grymma invasionskrig mot Ukraina är ett hot mot Europas säkerhet och demokrati. Men samtidigt eskalerar andra farliga och försåtliga informationskrig. Fientliga makter, politiska och kriminella nätverk utövar kontinuerligt desinformation och cyberattacker för att ändra och förleda attityder och förstöra viktig digital infrastruktur.
Cyberhoten ökar just nu i snabb takt mot företag, organisationer och offentlig verksamhet och blir alltmer sofistikerade och svåra att värja sig emot. Som kommunikationsbyrå har detta blivit en stor utmaning– att lära sig upptäcka, värja sig mot och utbilda våra kunder i.
10 februari 2022
En av huvudpunkterna på årsmötet var en redovisning av en studie om mätning och utvärdering av PR-insatser som styrelseledamoten Sara Valtersson gjort som Masteruppsats i Hyper Island under hösten 2021, i samarbete med Svenska PR-företagen.
Här kan du se Saras hela föreläsning. Vi har klippt bort:
– Den formella delen av årsmötet.
– Kristofer Dalin från Regi, han återkommer i ett fördjupat webinarium den 22 mars 2022.
– Mätning av PR-projekt kan vara svårt eftersom det både hos kunder och byråer ofta saknas såväl engagemang, budget som kunskap om PR-mätningar. Saras studie gav underlag till att SVPR har tagit fram ett Första steg i M&E för sina medlemmar, konkreta och enkla guidelines för mätning och utvärdering av PR-insatser, förklarar Lars-Ola Nordqvist.
– Men detta är bara början på en av våra viktigaste åtgärder för att stärka kvaliteten och förtroendet för PR-arbetet. Mätning av PR är affärsstrategiskt viktigt och avgörande för att ytterligare öka trovärdigheten branschen. Kunskap om mätning ska vara en konkurrrensfördel för våra medlemsföretag.
6 dec 2021:
Seminariet kommer att sändas digitalt för de som inte kan medverka på plats. Medverkar med egna inspel och i ett samtal om den delikata balansgången i hållbarhetskommunikationen, det gör:
Lina Edenfelt Holst, Södra tornet.
Charlotta Szczepanowski, Coop.
Anders Tollmar, modereramera.
Ida Nyström, Konsumentverket.
I en tid när alla pratar hållbarhet. Då är det viktigt att det får synas att man gör bra saker. Men det finns en utmaning som vi ska titta närmare på: Hur får man fullt genomslag i kommunikationen för sina miljöinsatser – utan att det blir greenwashing av alltihopa. Vi utgår från ett aktuellt fall där Konsumentombudsmannen, KO, tar Arla till domstol eftersom företagets påstående om netto noll klimatavtryck ger konsumenterna fel bild av produktens påverkan enligt KO.
Framgångsrik molnbyrå – så klarar vi krisen Anna Sundström, vd för kommunikationsbyrån Södra tornet, berättar om hur de klarar omställningen till en ny digital distansverklighet.
Hur gör de för att behålla lönsamhet utan att permittera eller varsla? Precis innan Coronautbrottet i Sverige utsågs Södra tornet till Bästa arbetsgivare i Årets byrå 2020, en fantastiskt fin utmärkelse! Men hur förvaltar man det när alla sitter hemma och jobbar? Hänger bra arbetsmiljö ihop med att stå stark i kriser? ”Förändring är inget nytt. Det handlar som alltid om att agera tidigt och kommunicera mer” Niclas Rahm från Eventyr berättar om hur de räddade jobben genom att snabbt växla upp i sina digitala kanaler och om vikten av att följa med i de beteendeförändringar som sker just nu. Svenska PR-företagen bjuder in till en halvtimmes stopp i maskin och reflektion varje tisdag fram till sommaren. Ett socialt vattenhål för oss i PR-branschen som lever i den alternativa verklighet pandemin skapat. Vi bjuder på innovationer som sker med anledning av corona, presenterade av deras skapare. Och reflekterar gemensam över hur vi vill och kan leda utvecklingen av det vi levererar och sättet vi arbetar på in i den post-coroniala eran. Frågan som återkommer varje vecka: Vad vill jag ska vara annorlunda om ett halvår?