Clara Holmberg från Nowa Empower rapporterar:
I oktober deltog Svensk PR i ICCO Global Summit 2024 i Istanbul, där experter från hela världen samlades för att utforska framtidens PR-landskap och de utmaningar vi står inför. Under två intensiva dagar diskuterades aktuella ämnen som geopolitik, digital transformation, AI och klimatförändringar, med fokus på årets tema: ”Reputation. Relevance. Relationships.” Här är de mest intressanta höjdpunkterna:
Geopolitik och affärer: En inblick från den nya världen Paneldeltagarna enades om att klimatåtgärder, desinformation och geopolitiska frågor har en direkt och betydande påverkan på affärsvärlden. Talare från Council of Europe och thenetworkone delade insikter om hur PR kan stödja varumärken i att navigera genom en komplex global kontext. Mary Njoki från Glass House PR visade hur hennes byrå hjälpte Uber att skapa en konstruktiv dialog med förare, kunder och myndigheter i Kenya. Pragati Tiwari från Astrum underströk vikten av kulturell förståelse och presenterade tre centrala aspekter för framgång: noggrann dataanalys och transparens på lokal nivå, värdedriven storytelling samt proaktivt engagemang med intressenter. Hon betonade att ett sömlöst samarbete mellan lokala och globala team är avgörande för att stärka varumärken i en global miljö.
Mångfald, jämlikhet och inkludering: Stöd av kvinnor i branschen Representanter från Global Women in PR (GWPR) diskuterade hur DEI-initiativ (diversity, equity, and inclusion) kan skapa en mer inkluderande arbetsmiljö inom PR-branschen och öka kvinnors intresse för yrkesrollen. Flexibla arbetsmöjligheter, såsom distansarbete och anpassade arbetstider, har förbättrat balansen mellan arbete och privatliv, vilket gör branschen mer attraktiv för kvinnor.
Digitalt förtroende och säkerhet Tarun Nagrani från Mastercard betonade vikten av cybersäkerhet och de ökande riskerna för bedrägerier, särskilt för kvinnor som löper störst risk att utsättas för identitetsstöld och skimming. Varumärken måste arbeta aktivt för att bygga och upprätthålla förtroendet hos sina kunder och visa att de tar säkerheten på allvar. Nagrani underströk vikten av att teknikföretag bidrar med sin expertis till lagstiftare, vars kunskap ofta är begränsad till det egna landet. Cybersäkerhet är en gemensam prioritet, över landsgränserna, där samarbete och kunskapsutbyte blir allt viktigare.
AI och datadrivna strategier: Hur ser branschen på AI? PR-experter från SLOVA Tech PR diskuterade AI:s roll i att omforma kreativa processer och de etiska övervägandena som följer med detta. Enligt ”Global CommTech Report 2024” sammanställd av Purposeful Relations har AI-kompetens blivit en grundläggande färdighet för kommunikationsproffs, särskilt inom byråer och konsultföretag, där 82 % anser att AI-kunskaper är viktiga eller avgörande. Inom in-house är siffran 59 %.
De främsta fördelarna med AI inom kommunikation är effektivitet och tidsbesparing, vilket 80 % av respondenterna anser är avgörande. 59 % upplever att AI ökar produktiviteten, medan 53 % ser AI som en källa till nya insikter och idéer. De största utmaningarna kopplade till AI är juridiska och upphovsrättsliga risker (54 %) samt integritets- och säkerhetsproblem (52 %). Etiska problem uppfattas som en utmaning av 39 %, och bristande AI-kompetens i teamet ses som ett hinder av 50 %.
Klimatkommunikation – Motverka ”klimattrötthet” Ett återkommande tema under konferensen var behovet av trovärdig klimatkommunikation. Trots att företag måste agera mer än någonsin så finns det en risk för ”klimattrötthet”. Hur kan vi förklara komplexa vetenskapliga fakta på ett lättförståeligt sätt för att engagera och informera allmänheten? En av höjdpunkterna var UNDP:s kampanj ”Weather Kids”, som visar hur PR kan skapa engagemang genom kreativa uttryck.
Avslutningsvis har vi på Svensk PR träffat många intressanta organisationer och berätta om vad vi gör. Vi tar med oss massor av värdefulla insikter från ICCO och ser nu verkligen fram emot Stora PR-dagen nästa år!
Vänliga hälsningar,
Clara Holmberg
Svensk PR